Menu


DUNGUNN - “SAAYA sangat malu dan sedih selepas dimaklumkan anak makan sisa makanan dari tong sampah di sekolah,” kata mualaf, Mardinah Dabe Martin,35, ketika ditemui di rumah seewanya di Perumahan Taman Rakyat Jaya, Dungun.

Dia yang mengakui ttidak mempunyai duit untuk perbelanjaan anak-anaknya ketika itu tidak dapat menyembunyikan lagi penderitaan hidup mereka sekeluarga selepas kisahanaknya itu ditularkan. Menurutnya, dua anaknya, Nur Farah Insyirah, 12 dan Muhammad Farish Irsyad Nor Sukaimi, 10, diberi bantuan Rancangan Makanan Tambahan (RMT) sejak Januari tahun ini. “Namun mereka mungkin berbuat demikian kerana kelaparann.

“Perasaan saya keetika itu bercampur baur. Ibu mana yang tidak sedih dan sebak apabila melihat keadaan anak selain rasa malu kerana tidak dapat menyediakan keperluan mereka secukupnya sehingga mereka bertindak sedemikian,” kata ibu kepada empat anak.

Madinah berkata, dia tidak dapat melakukan sebarang pekerjaan kerana perlu menjaga dua anaknya yang menghidap penyakit hiperaktif.


"Muhammad Farish Irfaezd, 7 dan Muhammad Farish Irdyad, 6, sangat aktif dan saya tidak boleh meninggalkan mereka untuk bekerja.

“Hanya mereka yang mempunyai anak seperti saya faham betapa sukarnya menjaga mereka,” katanya yang diceraikan suaminya tiga bulan lalu.

Mardinah yang berasal dari RRanau Sabah berkata, dia memeluk agama Islam sebelum berkahwin dengan bekas suaminya kira-kira 14 tahun lalu dan mengikut lelaki itu yang mendapat pekerjaan di Selangor.

“Bagaimanapun, bekas suami bawa kami pulang ke kampungnya di sini awal tahun lalu dan kehidupan saya serta empat anak berubah selepas kami berpisah.

“Saya dipujuk ibu dan rakan-rakan supaya pulang ke kampung namun saya tidak mahu kembali ke agama asal saya kerana saya sayang pada agama Islam,” katanya.

Menurut Madinah, kesempitan hidup menyebabkan dia terpaksa mencatu makanan dan pernah menahan kelaparan supaya anak-anaknya itu tidak kelaparan.

“Sebelum ini, saya malu nak keluar rumah kerana tidak mahu jiran tahu kesusahan hidup namun mereka banyak membantu sejak mengetahui kisah kami.

“Saya tidak mempunyai kenderaan dan tidak pandai memandu, mujurlah ada jiran yang sudi membantu menghantar dan mengambil dua anak yang bersekolah,” katanya.

Tambahnya lagi, dia bukan sahaja tidak boleh bekerja malah tidak dapat mempelajari ilmu agama di pusat pembelajaran yang disediakan agensi kerajaan.
“Saya hanya mempelajari ilmu agama hanya melalui YouTube dan buku-buku rujukan.

“Setiap hari, saya menangis mengenangkan kesusahan hidup yang dihadapi namun pelbagai pihak termasuk jiran, badan bukan kerajaan (NGO) seperti Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) dan agensi kerajaan iaitu Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM) datang membantu sejak kisah kami tersebar.

“Saya berterima kasih kepada semua yang membantu dan hanya Allah sahaja yang dapat membalas segala jasa baik anda semua, “katanya.
Sementara itu, Pengerusi Kelab Motosikal Freedom Rider, Mohd Sabri Talib berkata, pihaknya terpanggil selepas mengetahui kesusahan hidup keluarga Mardinah.

Katanya, dia juga gembira selepas dua lagi NGO iaitu Pertubuhan Karyawan Terengganu dan Kelab Triton Kemaman turut bersama-sama membantu.
“Hasil gabungan tiga persatuan ini, kami dapat menyumbang pelbagai barangan seperti peti ais, mesin basuh, rak buku, tilam, bantal, selimut, meja belajar, barangan makanan dan sebagainya.

“Saya sedih melihat kekurangan merekadan hari ini Mardinah serta empat anaknya kelihatan sangat gembira selepas menerima pelbagai barangan dan keperluan yang disumbangkan semua pihak, “katanya.
Mana-mana pihak yang ingin membantu boleh menyalurkan sumbangan ke akaun CIMB Bank 7049534798.pg
 
Top