Menu



Dalam situasi yang tegang sebegini, ada juga pihak yang tak bertanggungjawab mengambil kesempatan. Menerusi perkongsian di laman FB Amirul Azhar yang bertugas sebagai seorang doktor di sebuah klinik kesihatan, beliau menceritakan pengalamannya berhadapan pesakit yang mengaku mempunyai kontak dengan seorang rakan yang positif Covid-19. Ikuti kisahnya di bawah

Tolong jadi rakyat yg bertanggungjawab, jgn la macam ni.

"Mengaku ada kawan POSITIF covid19 semata-mata nak mc"

Aku marah betul ni.
๐Ÿคฌ

Sorg ni dtg klinik dgn batuk2. Di kaunter saringan ckp xada pegi travel, xada kenal pesakit covid19, xada pegi ijtimak tabligh.

So dia masuk la tggu giliran mcm biasa.

Jumpa Dr. Dia cerita la sakit dia apa semua. Lepas tu Dr kata la "awak xde kenal pt covid kan? Jd awak jgn risau."

Tiba2 pt:"Eh. Ada Dr. Kwn sy positif covid."

Cuak la semua org dlm bilik tu. Dah la ada sorg lg Dr pregnant kat situ. Terus misi bawa dia ke bilik isolasi.

Aku yg bertugas utk tgk pt di bilik iso.

Misi call aku.
"Kejap kak, sy baru habis solat. Suruh pt tggu dulu. Nak pakai PPE semua ni."

Tahu x leceh gila nak pakai ppe tu. Cover from head to toe.
Dah siap. Aku pergi bilik iso.

Smpai bilik iso. PT TAK ADA.

Aku inform misi. Lepas tu semua dok cari pt ni. Mana tau pegi tandas ke. Beli air ke.
Habis satu klinik cari brader ni. Menyusahkan org.

Setengah jam aku mcm org bodo tggu pt tu. Aku pun bukak ppe. Inform mo senior ada pt contact positif covid lari. Kitorg kena cari jugak la budak ni. Kalau berjangkit habis satu pekan ni kena.

Call penghulu kampung. Suruh dia tlg cari pt ni, suruh dtg klinik. Klu xjumpa mmg report polis la.
Guess what, lg 5 minit sblm klinik tutup, budak ni tersengih2 dtg balik dgn ayah dia.

Satu klinik dah hangin dah masa tu.

Aku terpaksa pegi bersiap pakai balik semua ppe bagai. Mmg dh overtime la, pkai ppe pun plg laju 15 minit.

Aku dah start panas masa tu. Literally.

Aku tahan je nafsu amarah aku kat bilik iso. Aku tanya la pegi mana tadi.

"Sy pegi amik adik tadi kat sekolah."

Fuhhh.. tipu apa lak ni. Kan dah start cuti sekolah ni mangkok

Aku terus tanya2 smpai part kawan dia yg positif tu. Kwn tu mmg positif ke? Admit hospital mana? Mmg kerja sama2 ke?

"Sebenarnya dokter. Sy nak mintak mc je. Sy tak ada pun kawan yg positif covid ni"
Masa ni ya Allah.. dalam hati aku..

Automatik aku letak pen. Tgn aku mmg gigil2 nak tumbuk budak ni masa tu.
๐Ÿ˜ก๐Ÿ˜ก๐Ÿ˜ก
"Sy nak mc start lusa sbb cuti sy smpai esok je. Penat la balik KL nk terus kerja"

Aku mmg marah dia kaw2 depan bapak dia. Menyusahkan org! Membazir 2 set ppe! Membazir masa org lain!

Mmg aku tak bagi la mc. ๐Ÿ˜ก
Masa tu pukul 6 ptg. Last aku minum pukul 9pg. Tghari aku tak lunch sbb sibuk check jemaah tabligh yg pergi ijtimak baru2 ni. Penat, haus, panas, ko buat main2 pulak hal covid ni.

Jgn smpai aku jadi doktor pertama kat Malaysia yg terajang pt smpai masuk icu.

- Amirul Azhar



cpn
 
Top