MenuKERAJAAN pertimbangkan penutupan pasar basah jika masyarakat ingkar dengan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Saya akan mencadangkan kepada Kabinet supaya semua pasar basah ditutup jika masyarakat dan peniaga ingkar dengan arahan kerajaan,” demikian kata Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Ahmad Amzad Hashim pada sidang media selepas mengadakan lawatan di Pasar Borong Kampung Gong Pauh, Kuala Terengganu, hari ini.

Lawatan ke pasar itu dilakukan selepas selepas tular di laman sosial keadaan sesak terutama di bahagian menjual ikan sehingga menyebabkan timbul kebimbangan penularan wabak Covid-19 dalam kalangan masyarakat.


Ahmad Amzad Hashim berkata, masih terdapat segelintir masyarakat gagal mematuhi PKP termasuk mengabaikan langkah keselamatan ditetapkan kerajaan.

Beliau berkata, orang ramai tidak sepatutnya menjadikan pasar seperti tempat perkelahan, terutama membawa ahli keluarga untuk membeli-belah.

“Dalam keadaan penularan wabak Covid-19 yang semakin serius di seluruh negara, masyarakat diminta mematuhi langkah keselamatan seperti dikeluarkan Kementerian Kesihatan (KKM).

Bagaimanapun, hasil tinjauan dilakukan mendapati keadaan tenang apabila masyarakat diarahkan beratur dan tidak dibenarkan memasuki kawasan itu secara beramai-ramai.

Tinjauan mendapati anggota penguat kuasa termasuk polis dan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) ditempatkan di lokasi berkenaan untuk mengawal pengguna.

Ahmad Amzad yang juga Ahli Parlimen Kuala Terengganu berkata, kawalan keselamatan bagi mencegah penularan wabak Covid-19 di pasar berkenaan akan dikuatkuasakan terutama pada setiap pagi Jumaat dan Sabtu.pg
 
Top