MenuKerajaan persekutuan hari ini memutuskan untuk memberi kebenaran pergerakan melebihi radius 10 kilometer bagi memberi barangan keperuan harian atau mendapatkan perkhidmatan penjagaan kesihatan dan perubatan semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa 4.

Menteri Kanan Keselamatan, Datu Ismail Sabri Yaakob menjelaskan ianya adalah bagi membeli barangan atau mendapatkan perkhidmatan sekiranya tiada dalam lingkungan tertentu.

"Katakan dia sakit, dan klinik berada 15 kilometer dari rumah. Kalau dulu polis guna budi bicara, tetapi sekarang kita wartakan dengan jelas, kita benarkan"

Menurutnya, Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (No.4) 2020 diwartakan dan berkuat kuasa 29 April 2020 hingga 12 Mei 2020.

Jelasnya lagi, semua perintah yang dilaksanakan sebelum ini adalah diwartakan dan ia membolehkan tindakan diambil kepada mereka yang melakukan kesalahan.

Kerajaan dalam masa yang sama turut juga memberikan kelonggaran dengan membenarkan dua orang untuk bergerak dalam satu kenderaan dalam Perintah Kawalan Pergerakan Fasa 4 yang bermula hari ini.

Kelonggaran itu diberikan dengan syarat kedua-duanya adalah ahli keluarga dan dari rumah yang sama.

"Kita dapati banyak permintaan yang mahukan supaya ada tambahan. Kalau dulu bukan semua tak boleh, kalau bawa warga emas, kita benarkan. Tapi satu kereta seorang saja.

"Jadi kita benarkan dua orang dari rumah yang sama, kalau kita fikirkan dari segi penjarakan sosial di dalam rumah pun mereka tetap bersama. Lebih-lebih lagi jika di rumah itu tidak ada kes yang positif Covid-19, maknanya semua dalam rumah selamat.

"Jadi kita benarkan suami dan isteri, atau pun isteri dan anak, atau pun suami dan anak, tetapi tetap tidak melebihi dua orang," katanya pada sidang media harian di Putrajaya, hari ini.
pg
 
Top