MenuSebuah masjid dan satu surau di Kuala Nerus ditutup selama empat hari bermula semalam untuk disinfeksi dan nyah kuman berikutan dikunjungi individu dalam ujian pengesahan koronavirus (Covid-19).

Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Nor Azimi Yunus berkata, pihaknya menerima makluman satu kes disyaki Covid-19 melibatkan seorang lelaki berusia 30-an pada 18 Ogos lalu namun masih dalam proses ujian pengesahan di makmal.

Menurutnya, individu tidak bergejala itu mempunyai sejarah pulang bercuti ke negeri ini dan sepanjang berada di Terengganu pada 30 Julai hingga 15 Ogos, individu itu telah menziarahi sanak saudara dan kenalan rapat di beberapa lokasi.

“Walaupun pengesahan kes masih berjalan, Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) telah membuat pengesanan, pengasingan dan ujian saringan ke atas kontak rapat beliau.

“Kita juga akan menjalankan proses disinfeksi ke atas surau dan masjid yang dikunjunginya dan mengesyorkan ditutup kepada umum sehingga keputusan ujian pengesahan beliau dan ujian makmal semua kontak diperoleh,” katanya dalam satu kenyataan.

Dr Nor Azimi berkata, orang ramai tidak perlu panik dengan situasi berkenaan kerana langkah itu sebagai tindakan awal yang proaktif bagi mencegah dan mengawal penularan Covid-19.

“Masyarakat diminta terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) setiap masa dan tempat selain membudayakan amalan disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mencegah Covid-19,” katanya.

SINAR HARIAN


pg
 
Top