MenuKUALA TERENGGANU - Syarikat Air Terengganu (SATU) menghantar sebuah lori tangki dengan kapasiti 5,000 liter air bagi membantu penduduk Selangor yang terjejas bekalan air.

Ketua Pegawai Eksekutif SATU, Ir Atemin Sulong berkata, lori tangki dengan dua pemandu itu ditugaskan menghantar bekalan air di sekitar Klang sejak hari kedua krisis air di negeri itu dan dijangka berterusan sehingga minggu depan.

Menurutnya, lori terbabit akan menghantar bekalan air sehingga 20 trip sehari iaitu kira-kira 100,000 liter air ke kawasan yang ditentukan.

“Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) ada pusat penyelarasannya dan mereka akan membahagikan kawasan penghantaran air dan bagi SATU, kita ditugaskan di sebahagian kawasan Klang.

“Bantuan ini sebenarnya selaras dengan memorandum persefahaman (MoU) antara operator dan permintaan Suruhanjaya Pengurusan Air Negara (SPAN), maknanya jika berlaku krisis air antara negeri, kita akan turun membantu.

“Semasa kita berdepan dengan krisis air pada tahun 2018, mereka juga datang bantu dalam pengagihan air bersih di kawasan yang terjejas,” katanya ketika dihubungi pemberita hari ini.


Gangguan bekalan air di sekitar Lembah Klang bermula sejak Khamis lalu apabila Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1, Fasa 2, Fasa 3, dan Rantau Panjang dihenti tugas akibat pencemaran sumber air mentah.


Dalam perkembangan sama, Ir Atemin berkata, selain di Selangor, SATU juga melakukan misi yang sama, dengan menghantar lori tangki dengan kapasiti 5,000 liter ke Machang, Kelantan sejak 29 Ogos lalu hingga semalam.


Sinar Harianpg
 
Top